pátek 26. dubna 2013

Jak se dojí EU?



          Dnes trochu odbočím od běžného tématu, protože občas bych se tu chtěl zaobírat i něčím jiným. Hanči ředitelka má kamarádku. Tato kamarádka je ve skutečnosti jakési duo – dcera s matkou – účetní a mzdovka. Za ředitelku odvádějí často na pozadí hodně práce a tzv. jí kryjí záda. Kromě jiného se ta její kamarádka účetní zabývá projekty z EU. Zkrátka a dobře ví jak EU dojit. Velice své práci rozumí a je i v projektové komisi. Což o to je to bez nadsázky velice chytrá a neskutečně pracovitá žena – workoholik. Na dovolenou jezdí maximálně na 3 dny, neboť pořád má práci, které se nehodlá vzdát. Problém je, že i ona se svým způsobem podílí na „zneužívání“ dotací. Již několika školám v místním kraji pomohla k dotacím. Ona to samozřejmě pro ně nedělá z lásky, ale za slušnou provizi. Tu jí všichni rádi dají, neboť ona ví jak zpracovávat dokumentaci k projektům. Zkrátka ví vše o papírování a byrokracii, která s dotacemi souvisí. A to je velice důležité – pokud by totiž někdo v tomto chyboval - hrozí mu, že by musel dotace vrátit. Dotace pro školy jsou jinak užitečná věc, díky kterým si školy často můžou nakoupit nové vybavení – např. nová pc, interaktivní tabule či opravit školu. Druhotným produktem je, že část prostředků jde i na mzdy a ty nutně nejdou jen na zaměstnance školy, ale např. i pro správce pc a všelijaké líbivé funkce. Takže v rámci projektu jsou zaměstnáváni za určitý peníz kamarádi ředitele a nejvíce z toho má samozřejmě on samotný. Tady se však EU dojí jen trochu.

         A jak se dojí EU ještě více? Před nedávnem jsem se dozvěděl o jistém projektu z EU. Tento je také realizován přes ředitelky kamarádku a je primárně určen firmám. Jedná se o stáže ve firmách.  Původní cíl byl zvýšit praktické znalosti např. nezaměstnaných, či lidí, kteří by se chtěli v daném oboru rekvalifikovat či absolventům. Bohulibý nápad, ale to by se to nesmělo organizovat v ČR. Projekt funguje tak, že každá firma si vybere nějaký projekt ve svém oboru a ten realizuje. Některý vedoucí zaměstnanec firmy dělá mentora. Tento mentor si pak následně vybere nějakého stážistu. Normálně nemá stážista nárok na žádné peníze. Jeho devizou jsou získané praktické dovednosti a tím zvýšení jeho atraktivity na trhu práce.  Jediné na co má nárok je pouze stravné a  případně cestovné. Jednotlivé projekty trvají 2 až 4 měsíce.  Za každý projekt náleží firmě odměna ve výši 50 až 200 tisíc Kč za jednoho stážistu(dle projektu) a ty můžete mít klidně dva! A navíc může firma realizovat i více projektů najednou. Projekty lze také následně opakovat.

          A jak se z toho tlačí peníze? Projekt se ve skutečnosti realizuje jen na oko. Stážista je nějaký známý mentora z firmy a dostane za to nějaký díl peněz. Stáž ve skutečnosti vůbec neprobíhá – pouze papírově. Případné kontroly se nahlašují dopředu, a co se týče papírování to jim za provizi zajišťuje ředitelky kamarádka, takže není problém. Doslechl jsem se, že jedna firma takto chystá bezpracně vytlačit z EU přes milion, neboť za jednoho stážistu dostane 180 tis. a bude jich mít více a projekty hodlá zopáknout. Ať žije EU…
A co si o EU dotacích myslíte vy? 

Žádné komentáře:

Okomentovat